Facebook Link to Facebook Pinterest Link to Pinterest Linkedin Link to Linkedin Instagram Link to Instagram Search Link to Search Home Home Phone Phone Horario Horario Mail Mail
Blog
Anterior
Següent

Anàlisi de una catifa Daghestan, del Caucas

Autor /
Turkestan

Data /
abril 2020

Categoria /
Catifes

Tags /
Catifa

CATIFA DAGHESTAN
Ref. 06131, 93 x 157 cm.

Aquesta catifa antiga d’oració (ca. 1,870) de la regió de Daghestan, al Caucas nord-est, està nuada en llana, amb nus turc, sobre trames i ordits de llana, en teler horitzontal.
Les catifes d'oració estan destinades a l'oració Musulmana i per tant sempre tenen una distribució orientada cap a una capella o Mihrab.

Exemples de catifes d'oració amb el seu Mihrab:

D'esquerra a dreta: Caucas Shirvan, Afganistan Balutxistan i TurquIa Kayseri.

El Mihrab o la capella està flanquejada per dos grans tiges, símbols de l'arbre de la vida, que representa la longevitat, la vida futura i l'esperança.
Cal destacar la inclusió d'una cabra o ovella sobre el Mihrab, en reconeixement a la contribució d'aquests animals en la elaboració de les catifes, la llana.

Destaquen els petits motius horitzontals en forma de Z, que apareixen tant a la part superior del Mihrab com escampats pel fons de l’entramat floral. És una representació esquemàtica dels núvols.

A l'interior del Mihrab també hi ha una altra petita capella amb el motiu de la pinta, símbol de puresa relacionat amb la protecció del matrimoni i el naixement, ja que aquestes peces eren teixides com a part de la dot.

El camp central té una gelosia geomètrica floral, molt típica d'aquesta regió, que evoca els jardins orientals relacionats amb el paradís. En els espais buits trobem una gran varietat de petits motius geomètrics i florals, símbols ancestrals i tradicionals.

La sanefa principal (la més ampla) es coneix com a "recíproca", molt apreciada en les catifes del Caucas. Destaca per la seva senzillesa i elegància.

Cal destacar l'efecte òptic de la petita sanefa blava i negra, coneguda com "Lahle Abbasi", entre el camp principal i el central. Consisteix en el conjunt de contrastos de dos colors: quin és el motiu principal?, el blau o el negre?

Tanca la catifa una sanefa exterior farcida de petites flors de diferents colors, encara que sembla que algunes s'han escapat al camp central.

A la cantonada superior esquerra, apareix un petit núvol, com si a la teixidora no li hagués encaixat el dibuix de la sanefa i hagués d'omplir l'espai amb aquest motiu. De fet, cap de les quatre cantonades de la sanefa principal està enllaçada, el que ens porta a pensar que, malgrat seguir un patró per realitzar els motius, l'execució d'aquests es deixa a la lliure inspiració de les mans de l'artista.

 


1. Heu trobat un motiu 3D únic a la catifa?

2. Has trobat el símbol de “l'escorpí" amb 3 potes?

3. Quants estils de motius florals podeu trobar en aquesta catifa?

 

L'equip Turkestan

Subscriu-te al nostre newsletter