Facebook Link to Facebook Pinterest Link to Pinterest Linkedin Link to Linkedin Instagram Link to Instagram Search Link to Search Home Home Phone Phone Horario Horario Mail Mail
Blog
Anterior
Següent

Gabbeh vintage amb roses per Sant Jordi

Autor /
Turkestan

Data /
abril 2020

Categoria /
Catifes

Catifa Gabbeh de l'Iran
Ref. 60098, 127 x 180 cm.

Gabbeh antiga circa 1930 teixida per tribus Lori. Amb molt pocs nusos per m2 (50.000), es tracta d'una perfecta representació d'aquest tipus de catifes i la seva força expressiva.

Gabbeh, en farsi, significa natural, sense acabar, sense tallar, i per tant, de pèl llarg. Les catifes i tèxtils amb aquest nom estan teixides pels nòmades que habiten al sud dels monts Zagros, a la província de Fars, que inclouen els Lori, els Bakhtiari, els Qashqai, els Khamseh, i també  els seminòmades que viuen als pobles del sud-oest d’Iran.

Aquestes catifes, encara que senzilles, són robustes. Teixides amb llana filada a mà, amb unes trames de fins a 2 cm. de gruix, que els hi permeten pocs dissenys. Normalment es fan en colors vius que provenen de tints minerals i vegetals, o en la gamma de colors naturals de la llana. Els dissenys senzills i lineals, amb motius florals i geomètrics bàsics, animals i figures humanes, els hi dona un aire molt contemporani.

Les Gabbeh reben diversos noms segons la seva qualitat, procedència i/o estil. Amaleh, Kashkuli i Luribaft son alguns d’ells.

Els nòmades es mouen contínuament entre les pastures d’hivern i les d’estiu, i no s'estan permanentment en una regió geogràfica. Per tant, teixeixen les catifes fetes a mà, a terra, sobre telers horitzontals plegables. A causa d'aquest fet, pot haver-hi lleugeres variacions en el teixit, i les seves catifes són, de vegades, de formes irregulars i desiguals.

Tanmateix els dissenys d’aquestes catifes es realitzen de memòria i depenen de la inspiració momentània de cada artesana, doncs han sigut sempre les dones les encarregades d’aquesta tasca, mentre els homes es dediquen a la pastura del ramat. Com a resultat, els dissenys en algunes catifes ni tan sols es distribueixen de manera uniforme per tota la superfície.

La producció d’aquestes catifes, originalment destinades per a l’ús propi, va esdevenir també una font d’ingressos addicional als recursos limitats del pastors nòmades, i és per això també que han arribat als nostres dies com a peces totalment artesanals.

No obstant això, amb la seva llana brillant i suau, i l'èmfasi en el color per sobre el detall del disseny, són extremadament utilitzables avui en dia com a catifes decoratives, especialment en ambients moderns i informals.

Les Gabbeh de producció actual gaudeixen d’un major número de nusos i per tant són més fines i resistents, concebudes per al seu ús a casa nostra. Els seus dissenys es caracteritzen per ser una interpretació dels originals, adaptats a les tendències actuals.

Subscriu-te al nostre newsletter