Facebook Link to Facebook Pinterest Link to Pinterest Linkedin Link to Linkedin Instagram Link to Instagram Search Link to Search Home Home Phone Phone Horario Horario Mail Mail
Blog
Anterior
Següent

Kis Ghiordes

Autor /
Turkestan

Data /
juny 2020

Categoria /
Catifes

Tags /
Catifa, Turquia

Ghiordes (actualment Gördes) és una població situada a 180 km d'Esmirna.
Va ser un centre molt important de producció de catifes durant l'Imperi Otomà.
D'aquí neix el nom del nus turc, Ghiordes o simètric.

La catifa que presentem avui, la Kis Ghiordes data de finals del segle XIX i està en perfecte estat, té una mesura de 135 x 193 cm. i una densitat de 120.000 per nusos/m2 (aprox.). El nus és òbviament ghiordes, i tant el pel, com la trama i l'ordit són 100% de llana.

Les Kis-Ghiordes ("Kiz" significa jove) o "catifa de núvia" eren catifes fetes per les noies que s'anaven a casar i aquestes peces formaven part del seu aixovar.⁣

El dibuix de la KIS és molt característic d'aquestes catifes i té un esquema bàsic que reproduïm a continuació. A partir d'aquí, les variacions es produeixen més en el camp central que en les sanefes. Segons Gans Ruedin en el seu llibre "Le Tapis de l'amateur", aquest dibuix és degut a Kara Osman Oglou, que era el creador del disseny original.

El disseny de la catifa consta d'un camp central rectangular envoltat d'una peculiar sanefa en ziga-zaga, que és el primer que crida l’atenció. Es tracta d'una sanefa molt ample composta per 16 triangles dentats, en els quals destaquen flors similars a les del medalló central. El fons d'aquesta sanefa d'ivori conté motius en forma de petites fulles que també apareixen en el camp central. Aquesta gran sanefa està flanquejada per dues més petites, plenes de motius florals estilitzats.

El centre de la catifa el forma un rectangle que conté diverses formes geomètriques, uns rectangles més petits en els extrems i un hexàgon al centre. Són curiosos els motius florals estilitzats situats en aquests rectangles de la part superior i inferior. Així mateix, podem observar la presència de diversos boteh i fulles també estilitzades en els triangles de les cantonades.

En el camp central, el medalló en forma de diamant destaca amb un trèvol de 4 fulles en el punt central de la catifa. Aquest medalló està envoltat de petits ganxos que s'enfronten als grans, que tanquen l'hexàgon.
Les dues làmpades destaquen en els extrems de l'hexàgon, amb delicadesa considerable. No ens oblidem que estem davant d'una catifa de pregària amb la peculiaritat de tenir un Mihrab doble i simètric

Per donar més força al conjunt, el contrast de la zona de punts clars amb fulles petites s'utilitza com a base per ressaltar el medalló central. De lluny, dóna la sensació que els medallons estan disposats sobre una catifa clara saltada amb motius de fulles petites. Un efecte òptic sorprenent. A això també és degut a l'ús de colorants naturals i a la pàtina que li ha donat el pas del temps. Heu notat el relleu que s’aprecia? És causat per l'ús d'òxid de ferro utilitzat en el tint per crear el color marró, i que amb el temps s'oxida i corroeix la llana.

En resum, aquest Kis Ghiordes ens agrada molt per l'harmonia que destil·la, tant en el dibuix com en la distribució de les formes i l'esquema de color que la teixidora va aconseguir. Comparada amb altres peces del mateix origen, s'aprecia la finor del teixit i l'equilibri dels seus elements.

Esperem que hagueu gaudit d'aquesta peça tant com nosaltres.

Subscriu-te al nostre newsletter